ahlul jannati. Ameen.

Followers

Wednesday, 31 December 2014

Decision.



Rasanya dah lama aku tak jenguk blog ni. Lebih daripada 6 bulan tak silap, dan ini postingan terakhir sebelum menapaknya ke tahun 2015. Tiba-tiba rasa nak menulis, sebab aku rasa jiwa menulis aku makin hilang dibawa cagaran hidup tiada dimensi. Bermacam yang berlaku- Terkadang aku di hulu, terkadang menyeret ke hilir. Tetapi ada satu hal yang mana aku lalui setiap hari. Ya, setiap hari iaitu; 'Membuat keputusan.' Dan bebelan ini, pesanan buat diri yang sedang bah dengan tragisnya hidup.



+++

"I'm confused. Aku takut kalau tindakan aku sakitkan hati dia."

People; When they faced with making a decision, yet there are so confuse. Confuse of what to do, the consequences and so forth. But the most thrilling part is, kita takut kalau tindakan kita sakitkan hati orang lain. Kan? I'm facing that too, sometimes.

Erm... Most of the time.

Well then, you should know something. Confuse and fear are definitely two different things. Hang keliru untuk buat keputusan, dan pada masa yang sama hang takut kalau keputusan hang sakitkan hati orang lain.

First ask yourself.

Hang hidup untuk puaskan hati siapa? Manusia ke? When I asked this question to myself, it does sounds cliche. Sebab aku percaya, ramai yang akan kata;



 'Ya. Hidup aku ber-Tuhan.' 

Tapi bila melibatkan sesuatu yang perlukan kita untuk membuat keputusan, secara tidak langsung akan wujudnya perkaitan dengan manusia terutamanya berkenaan 'Aku nak jaga hati hang'.

Manusia ni ada macam-macam jenis; ada yang suka warna hijau, ada yang suka warna biru, ada yang suka isi minyak, ada yang suka panjat gunung, macam-macam. Citarasa dan kemahuan setiap individu tu berbeza, jadi mustahil untuk kita puaskan hati semua orang. Kalau hang tanya diri hang, must be at least a person yang tak sehaluan dengan citarasa hang kan?


Ya, itu lah manusia. 



Manusia itu diciptakan berbeza, 

Jadi tugas hang untuk catukan mereka supaya jadi satu bukanlah semudah yang disangka.

Then ask yourself.

Is the decision right for you, and your religion?

C'mon. 


Put away those factors yang mungkin mengganggu proses hang membuat keputusan for instances friends, families and stuff. Letakkan keputusan hang dalam lingkungan 'diri' dan 'agama' hang sahaja. 


You know why? Bila hang dah stick to one decision, once you're in it, you can't turn back. 


Bukan untuk bersikap egoistik atau individualisme, tapi setiap keputusan kalau bukan untuk kebaikan diri hang, will drag you eventually to the lowest part of your life iaitu rasa sesalan. In some other way, rasa sesalan tu bagus sebab mengingatkan hang bahawa hang ni bukanlah hebat mana, manusia yang lemah, hamba yang khilaf. Nobody.

Plus, bila hang buat keputusan berlandaskan ajaran agama, the things will flow smoothly even at first hang rasa perkara itu membuatkan insan lain terluka. God is above all. Even your family or your partner or your friends can't affect your decision kalau hang letakkan Tuhan sebagai yang utama.

I'm not trying to teach you how to make a decision. I'm not into this stuff, sometimes I am getting tied by making wrong decisions too. Tapi secara rasional, bila hang takut keputusan hang menyakitkan hati orang lain, itu bermaksud hang kasihkan orang tersebut dan tak mahu calarkan perasaan dia. The best part is secara tak langsung, Tuhan dah tunjukkan hang satu jalan.

Jalan yang bukan semua orang dapat lalui. Jalan yang mana hang letakkan keputusan itu sepenuhnya kepada Dia. Dan bila hang serahkan segalanya kepada Dia, He will sends you something great, something beyond your expectation. Maybe the decision akan membuatkan orang lain terasa hati, nonetheless on the other side

You are making the right decision which is worth living for the whole life.

So,
Choose what you want to do in life wisely.



"And whatever of misfortune befalls you, it is because of what your hands have earned". 
 Quran 42:30


"... Hargai sebuah keputusan. Jika hari ini kita melepaskan sesuatu. Esok, lusa, minggu depan, bulan depan, tahun depan, 10 tahun akan datang; jika kita berjaya meraihnya kembali, lihat semula, kerana yang datang kembali itu barangkali tidak sama dengan yang pergi, walaupun 'wajahnya' sama..." |HAFIZULFAIZ





No comments:

Post a Comment

:: DAIERY 2016/2017 ROAD TO USTAZIATUL ALAM ::