ahlul jannati. Ameen.

Followers

Sunday, 1 June 2014

Hipokrit?





"Geng, jangan lupa bangun solat Subuh!"

*Status updated*

And then a few of his friends commented:


"La brader tak payah hipokrit, bukan kau selalu terbabas Subuh ke?"
"Haha kau ke ni Abu? Lain macam je."

Tarik nafas. 
Dalam. 
Lepas. 
Garu kepala yang tak ada kutu.

Huff.


Mungkin ada yang meletakkan stigma- Seseorang yang selalu mengingatkan yang lain tentang kebaikan tetapi he's not really preaching what he said...Is a hypocrite.

Really?

Pertamanya, kita perlu sedar bahawa hanya Allah yang mempunyai autoriti melabel manusia itu dan ini. There are many different aspects and characteristics for someone to be called a full of hypocrisy. Kalau kita kaitkan dengan situasi di atas, keesokannya Abu terbabas Subuh. Does that make Abu a hypocrite? No. You know why? Sebab Abu dah berusaha untuk bangun awal, dia sudah bersungguh-sungguh untuk bangun awal tetapi terbabas juga. 


But...


But if Abu keeps reminding people “Jangan lupa bangun Subuh esok.”,
The next day Abu tinggal solat Subuh dengan sengaja, and he doesn’t care, doesn’t feel guilty, and acting like he did the solat Subuh when people pray- Then he is getting closer to hypocrisy.


Ini lah sebabnya kita perlu jauhkan diri kita daripada melabel manusia itu dan ini, kerana secara keseluruhannya hal-hal begini berkait rapat dengan ‘niat’, and the only One who can know the intentions or ‘niat’ is Allah. Kita tidak akan pernah tahu apa amalan dan perkara yang dilakukan oleh seseorang itu, sangat rahsia. Rahsia dia dan Pencipta.


So if it is a good advice and they are reminding you what the right thing to do, then focus on the advice - not them. If you are trying to make them feel terrible about it because they are not following the same advices, it is not justifiable. Kadang-kadang kerana kita yang suka melabel dan mengkondem, telah membuatkan orang lain rasa bersalah dan mereka rasa terbeban untuk melakukan kebaikan. 

We will never know from which kind of circumstances they are going through.

So, please all we have to do is when we find such so called "hypocrites" atau labelan-labelan lain, atau kita pandang dia sebagai individu retorik atau baling batu sembunyi tangan- Just pray for them that may Allah swt make it easy for them to follow what they say or convey others. You can advise them too, just don't be judgmental in the process and let your ego or "pride" (of being more practicing) get in the way. Else, all your good deeds go to waste because of this single act of ego.

Dan kena beringat...

At the end of the day, we aren't going to be asked if the person who give us the reminder practiced what they preached. Rather we will be asked what we did about the reminder.

And Allah knows best. 

Sudah-sudahlah melabel manusia itu dan ini,
Kita bukan Tuhan,
Dan jauh benar daripada maksum.

Sudah-sudahlah...



If a Muslim tweets or post a status about Islam, 
Stop asssuming that they are claiming to be righteous. 
It's simply a reminder. 
Take it or leave it. 
| NADER


No comments:

Post a Comment

:: DAIERY 2016/2017 ROAD TO USTAZIATUL ALAM ::